Placering og omfang: Redegørelsen skal følge efter indledningen og stå før analysen. Den skal fylde ca. 1/3 af opgavens samlede længde.
Læsning af historiske fremstillinger (typisk en tekst skrevet af en nutidig historiker om fortiden)
Skriv redegørelsen
Et eksempel på redegørelse:
(...)
Med lex Ogulnia blev tallet øget fra nok 5 til 9, hvoraf 5 kom fra plebejerne. Med Sullas ændringer steg tallet yderligere til 15, mens Cæsar forøgede kollegiet med en enkelt.[1] Vigtigt er det at pege på, at den gradvise fratagelse af kollegiernes kooptionsret og det øgede antal medlemmer af kollegierne betød, at man nu i højere grad havde mulighed for at komme ind og bruge et præsteembede i en politisk karriere. Cæsars udnævnelse til bla. pontifex maximus er et godt eksempel på denne udvikling.
Cæsar brød på mange måder med det bestående. Han var den første, som i stor stil akkumulerede præsteembeder. Så vigtigt var præsteembedet nu for en politisk karriere. Embederne gav prestige, og aristokraterne kappedes om at blive optaget. Cæsar blev pontifex maximus i 63 f.Kr., dvs. han besad embedet under Bona Dea-skandalen og behandlingen af Ciceros hus. I 47 f.Kr. blev Cæsar augur og XVvir.[2] Han var desuden blevet udpeget flamen dialis i 87 eller 86 f. Kr. og pontifex i 73 f.Kr.[3] Cæsar indvarslede dermed kejsernes rolle ved at lægge vægt på religionen via de vigtige præsteembeder.
Augustus lod sig også udnævne til pontifex maximus, men han holdt sig tilbage, til Lepidus var død i 12 f.Kr. Allerede i 47 var han pontifex og i 42 f.Kr. augur. I 37 f.Kr. blev Augustus XVvir og endelig i 16 f.Kr. VIIvir.[4] Med Augustus blev religionen omstruktureret, og pontifex maximus fik nu en mere klar funktion som religionens leder ved at være den samme som kejseren. Pontifex maximus’ funktion reformeredes, og han skulle f.eks. blive på Palatin.[5] Augustus betegner afslutningen på en udvikling, hvor præsteembedet stadig tydeligere blev smeltet sammen med politikeren. Augustus’ reformer var præget af respekt for traditionen, bedst illustreret af, at han først lod sig udnævne til pontifex maximus efter Lepidus’ død i 12 f.Kr.
3. Den politiske situation i 1. årh. f.Kr.
Det politiske liv i Rom i det 1. årh. f.Kr. var præget af uro og store stridigheder. Traditionelt dominerende var den herskende gruppe i senatet (optimaterne), som vogtede på nedarvede privilegier. Heroverfor stod publicani og forrretningsmænd, som i høj grad repræsenterede ridderstanden. Det var dog på ingen måde en skarp opdeling i form af partidannelser. På kryds og tværs var bundet net af personlige alliancer og klientforhold, som styrede den enkeltes
(...)
[1] LATTE (1976) p. 196-197 og BEARD (1990) p. 35.
[2] GORDON i BEARD OG NORTH (1990) p. 181-182.
[3] WEINSTOCK (1971) p. 30.
[4] GORDON i BEARD OG NORTH (1990) p. 183-184.
[5] BEARD, NORTH & PRICE (1998) p. 186-191.